Swecan
Forum
Toggle Content   Registrera
.:: Magasin :: Forum :: Chat :: Galleri ::.
   
     
REKLAM
 

Tropiska frukter.
Odling av andra växter än cannabis.
Skapa nytt inlägg   Svara på inlägget   Utskriftsvänlig sida   Forumindex U| Övrigt odlande

Visa föregående ämne :: Visa nästa ämne  
Författare Meddelande
DrugsAreWrong
Garderobssnille


Blev medlem: Dec 03, 2009
Inlägg: 529

InläggSkrivet: 2010-05-14 | 9:42:17    Rubrik: Tropiska frukter.

Halloj! Tänkte sätta igång med lagliga tropiska frukter när mitt sug för att odla vår mer vanlige vän tar slut, detta bör väl vara inom ett par omgångar till. Jag har bestämt mig för att odla följande tropiska frukter:

Jackfruit (http://en.wikipedia.org/wiki/Jackfruit)
Skall smaka som en blandning mellan banan och apelsin


Feijoa (http://en.wikipedia.org/wiki/Feijoa)
Skall smaka som en blandning mellan guava, jordgubb, annanas och mint.


Cherimoya (http://en.wikipedia.org/wiki/Cherimoya)
Skall smaka som en blandning mellan ananas och banan.

Cherimoya was named by Mark Twain as \"the most delicious fruit known to man. (!)


Sugar apple (http://en.wikipedia.org/wiki/Sugar-apple)
Skall smaka som en blandning mellan ananas och banan, precis som "Cherimoya" fast något sötare och fräschare, beskrivs som mer åt mint hållet.

Nu till den viktigaste frågan som rör odlingen av dessa fruktbärande träd, det är klart att slutmålet är just FRUKTEN, och då måste jag självfallet veta hur man får ovan nämna träd att bära frukt. Vanligtvis skall många av dessa träd pollineras, och det har jag full koll på hur en pollinering går till, men var och när får man tag i denna pollen? Jag tar för givet att man inte gör likt cannabis, med hanar och honor, då det skulle vara lite drygt att odla några träd i 2-3 år som sedan är av fel kön.

Någon som har odlat ovan nämnda eller som är lärda inom området som vet hur växten i sig fungerar när det kommer till kritan? Hittar ingen konkret information av sidan med frö eller från wiki. Förutom att pollen vanligtvis sprids via klassikern "blommor och bin".

Kommer att flytta till ett hus som tillåter en ganska stor höjd på träden och därmed löser jag nog de flesta problemen med utrymme, lär dock ändå vara ganska elak med dem och se till att de håller sig korta så länge det går utan att skada växten för mycket.

Tacksam för all hjälp Mycket glad
Till överst på sidan
Visa användarens profil
billball420
Ganjafanatic


Blev medlem: Aug 27, 2009
Inlägg: 3158
Från: Forntiden

InläggSkrivet: 2010-05-14 | 12:10:31    Rubrik:

En del växter är ju naturligt tvåkönade och klarar av att befrukta (!) sig själva. Tomater fungerar ju så om jag tolkat mina egna rätt. Försök ta reda på hur "dina" frukter fungerar. Om du har tur behöver du inte göra något.

bill
Till överst på sidan
Visa användarens profil Skicka e-post Galleri
DrugsAreWrong
Garderobssnille


Blev medlem: Dec 03, 2009
Inlägg: 529

InläggSkrivet: 2010-05-14 | 13:52:26    Rubrik:

Läst att pollineringen av en av dessa träd, minns inte på rak arm vilken, har svårigheter i naturen eftersom att insekter har svårt att ta sig in i blomman. Därför ger det bättre resultat om man handpollinerar.

Får som för mig att denna dubbelköning skall stämma, så det är då alltså under blom som man kan hitta pollen i någon form av kapsel någonstans, och samtidigt kan man sprida denna pollen till blommorna så att de börjar producera sina frökapslar, som turligt nog för oss är frukter.

Om jag inte är helt ute i det blå. Men hittar dock ingen information om precis vad man skall leta efter, när och hur det går till. Som värst får jag väl pröva mig fram, men det hade ju varit tråkigt om man ska gå fruktlös 3-4 första blomningarna eftersom att man inte är med på noterna.
Till överst på sidan
Visa användarens profil
Wayne
Ganjaman


Blev medlem: Maj 21, 2008
Inlägg: 1747

InläggSkrivet: 2010-05-14 | 14:09:02    Rubrik:

Är det Jackfruit vars frukter luktar skit?

Har du kollat så att alla dina frukter kräver samma förutsättningar i klimat för att ge frukt? Hur många år tar det innan de ens blommar?
Till överst på sidan
Visa användarens profil
DrugsAreWrong
Garderobssnille


Blev medlem: Dec 03, 2009
Inlägg: 529

InläggSkrivet: 2010-05-14 | 14:15:26    Rubrik:

Jackfruit sägs ska kunna lukta skit, ja. Därför är jag också lite smått fundersam till denna och kanske försöker mig på en mer behärskad växt i mitt nuvarande utrymme där jag sätter in kolfilter för att slippa den möjliga odören som kan uppstå när den inte är mogen.

De flesta av träden tar 2-3 år tills de kan bära frukt. Kommer att bara köra en sort till att börja med varpå jag införskaffar antingen fler setups eller träd som kräver samma förhållanden. Lär nog hända i framtiden om jag gillar att odla frukt träd.

Vill de ha ca 25-30 grader och konstant ljus blir det inga större problem, vilket de flesta behöver enligt sidan som jag valt att köpa frön från. Träden som bär frukt verkar i överlag tåla ett ganska brett klimat, men en del måste övervintra. Något som däremot inte är omöjligt att ordna ifall jag nu skulle välja ett träd som kräver detta.

De ovan nämnda är än så länge träd vars frukter intresserar mig. Får se hur det blir i slutändan.


Senast ändrad av DrugsAreWrong den 2010-05-15 | 10:32:13, ändrad totalt 1 gång
Till överst på sidan
Visa användarens profil
DrugsAreWrong
Garderobssnille


Blev medlem: Dec 03, 2009
Inlägg: 529

InläggSkrivet: 2010-05-14 | 14:18:31    Rubrik:

Tänker också odla flugtrumpeter, köttätande växter som övervintrar och trivs utomhus i solen under sommaren. Dessa kommer då självfallet att stå utomhus i krukor på altanen under somrarna för att ta hand om getingar Blinka

Att ha växter som attraherar dessa och sedan skoningslöst smälter ner deras insida till näringsämnen är en metod som är mycket snabbare istället för att skapa en förståelse och harmoni mellan mig och de små asen.

Naturen är bra hjälpsam mot naturen, allt som är farligt och irriterande där ute har sina fiender. Min fiendes fiende är min vän, så att säga.
Till överst på sidan
Visa användarens profil
DrugsAreWrong
Garderobssnille


Blev medlem: Dec 03, 2009
Inlägg: 529

InläggSkrivet: 2010-05-20 | 17:44:41    Rubrik:

Kommer att börja med Sugar Apples, fann också svaret på min fråga på wikipedia där jag missade ett enstaka ord:

"(honeybees have a difficult time penetrating the tightly closed female flowers)"

Alltså finns det både manliga och kvinnliga blommor, detta var väl det jag misstänkte men det kändes som att jag saknade något riktigt konkret bevis. Så det gäller helt enkelt bara att pensla pollen från de manliga blommorna och trycka in stråna i så många kvinliga blommor som möjligt.

I detta träds fall så ser man då tydligen en skillnad mellan hanar och honor på att honorna är mer slutna, och hanarna då mest troligen blommar ut helt, likt en vanlig blomma som sprider pollen.

Därmed ha rjag löst svaret på min egen fråga, och man kan ju anta att de flesta fruktträd fungerar på precis samma vis, för nu när man fick denna nya faktagrund så känns det plötsligt uppenbart.

Dags att beställa frön! Planterar 2-3 träd om ca 3 månader, ska nog köra igång en tråd där man kan följa processen Leende

(Hade varit kul att pröva på i hydro, har en flogrow som man säkert kan göra detta i, och klippa ner trädet till att bli något utav en bonsai i en lite större storlek.)
Till överst på sidan
Visa användarens profil
214
Nyfrälst och hög


Blev medlem: Jun 27, 2008
Inlägg: 32

InläggSkrivet: 2010-11-17 | 0:14:55    Rubrik:

Hur går det? Leende
Till överst på sidan
Visa användarens profil
Visa tidigare inlägg:   
Skapa nytt inlägg   Svara på inlägget   Utskriftsvänlig sida   Forumindex U| Övrigt odlande
Sida 1 av 1
Alla tider är GMT + 1 timmeHoppa till:  


Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet
Du kan inte bifoga filer i det här fourmet
Du kan ladda ner filer i detta forum


© Swecan | Copyright Policy | Privacy Policy | Advertising | Credits